Hur väljer man sommardäck?

Välj däck efter din körstil.

Till varje bilmodell finns det många däck att välja mellan. Även om du har ett favoritmärke på däck så kan det vara klokt att ta sig en funderare.

Hur kör du?

Om du kör mest korta sträckor i Sverige, är noga med att hålla hastighetsbegränsningar och utan att överlasta bilen. Då kan du välja ett billigare däck med lägre prestanda.

Kör du mycket i jobbet, långa sträcker, tuffar iväg ut i Europa då och då? På autobahn bör däcken kunna tåla höga farter och kraftiga inbromsningar. Då är det klokt att satsa på ett premiumdäck.

Är du någonstans mitt emellan ovanstående då kan ett mellanklassdäck vara ett prisvärt alternativ. I samtliga fall så är det bra att välja ett däck som fungerar bra när det regnar.

Vattenplaning

Sommardäckets gummiblandning och mönster är skapat för att passa just för årstidens vägförhållanden. Ett sommardäck ska klara en hög påfrestning mot underlaget. Det har därför ett hårdare gummi än vinterdäcket och en viskositet som ger ett bra grepp. Mönstret är speciellt designat för att leda bort vatten och minska risken för vattenplaning. Det är även viktigt att tänka på sommardäckets bredd, för ju bredare däck desto sämre blir våtgreppet.

Vet du att du kommer att köra mycket på blöta vägbanor är det därför bra att inte välja för breda däck. Ett smalare däck ger också mindre friktion mot underlaget, vilket minskar bränsleförbrukningen.
Vid låga temperaturer blir gummiblandningen i ett sommardäck för hårt för att fungera på ett optimalt sätt, och därför passar de inte för körning under vintern.

Sommardäck slits snabbare

Gummiblandningen i sommardäck ger en mjuk och bullerfri resa, men innebör samtidigt att de slits snabbare än vinterdäck. Hastigheterna har en tendens att öka under sommarhalvåret och många gör dessutom långa semesterresor under den perioden. När hösten närmar sig är det lätt att glömma bort att sommardäcken kan ha blivit rejält nedslitna. Kanske har de också körts med ett för lågt lufttryck så de blivit ojämnt slitna. Det är godkänt med ett mönsterdjup ned till 1,6 mm, men tänk på att däckens våtgrepp försämras redan vid ett mönsterdjup på 3-4 mm.

Det är alltså inte bara däcket i sig som påverkar körningen. Det handlar om att ha tillräckligt mönsterdjup på däcken, rätt hjulinställning och lufttryck samt anpassad hastighet.

På Däckfynd kan vi hjälpa dig att hitta rätt sommardäck utifrån din körstil och bilmodell. Hör av dig till oss så hjälper vi dig.