Vanliga frågor

Vanliga frågor om däck & fälg

Generella frågor

Vad är E-märkning? När du köper nya däck ska du kontrollera att de är E-märkta (typgodkända). Märkningen sitter på däckets sida och består av ett gement eller versalt “E” följt av ett godkännnandenummer. Märkningen är en garanti för att däcket klarar de säkerhetskrav som finns på däck inom Europa. Du är själv ansvarig för att däcken på din bil är E-märkta. Särskilda regler gäller för däck till fordon som är av 1980 års modell eller äldre.

Hur avläser jag märkningen för däckets dimension? Låt oss ta ett exempel och förklara märkningen: 185/65 R 185 anger däckets bredd i millimeter 65 står för däcktvärsnittets höjd i förhållande till bredden R betyder att det är ett radialdäck 15 anger fälgens diameter angivet i tum

Får jag använda olika typer av däck på bilen? Nej, alla däck ska vara av samma typ. Exempelvis diagonaldäck, radialdäck, sommardäck eller vinterdäck.

Hur vet jag vilka däckdimensioner som passar på bilen? Vad bilen ursprungligen utrustats med framgår av registreringsbeviset. I bilens instruktionsbok finns ofta fler dimensioner angivna. Om du är osäker, kontakta oss så hjälper vi dig.

Hur vet jag hur gammalt ett däck är? På alla däck finns en så kallas DOT-kod. Koden finns som en märkning på däckets sida. Sedan 2000 består koden av fyra siffror. De två första siffrorna visar däckets tillverkningsvecka och de två sista tillverkningsåret. Exempel: DOT-koden 0509 betyder alltså att däcket är tillverkat vecka 5 och år 2009.

Däckmönster och slitage

Varför slits mina däck ojämnt? Ojämnt slitna däck kan bero på flera saker. Den vanligaste orsaken är att du har fel lufttryck i däcken. För högt lufttryck gör att däcken slits mest mitt på slitytan. Med för lågt lufttryck slits däcken mer på utsidorna. En annan orsak kan vara att hjulinställningen är fel. Det betyder att hjulens vinklar inte längre är som bilens tillverkare avsett.

Vilka krav på mönsterdjup gäller för vinter- respektive sommardäck? Lagen säger att när vinterväglag råder ska mönsterdjupet på dina vinterdäck vara minst 3 millimeter på personbilar, lätta lastbilar och bussar som har en totalvikt på högst 3,5 ton. När mönsterdjupet på ett däck är under 5 millimeter försämras väggreppet märkbart. Därför rekommenderar vi alltid ett mönsterdjup på minst 5 millimeter. Den lagliga gränsen går vid 3 millimeter när vinterväglag råder. För sommardäck rekommenderar vi minst 3 millimeter för bästa väggrepp vid vått underlag. Den lagliga gränsen går vid 1,6 millimeter.

Hur kontrollerar jag däckets mönsterdjup? Däckets mönsterdjup mäter du med en särskild mätsticka. Mönsterdjupet ska mätas på det mest slitna stället på däckets huvudmönster. Huvudmönstret är de mittersta tre fjärdedelarna av slitbanan.

Däckvård

Varför vibrerar det i ratten när jag kör? Orsaken till vibrationer i ratten, vid främst höga hastigheter, beror ofta på obalans i framhjulen. Om du har kört på en trottoarkant kan en balansvikt ha lossnat eller hamnat fel på något av hjulen. Vid vibrationer i ratten bör du få dina hjul balanserade och undersöka din hjulinställning.

Hur förvarar jag mina däck för bästa hållbarhet? Du ska förvara dina däck svalt, torrt och mörkt. Däck som är monterade på fälgar ska förvaras hängande eller liggande. Om däcket inte är monterat på fälg bör du förvara det stående eller liggande.

Vilket lufttryck gäller för mina däck? I bilens instruktionsbok finns rekommendationer för lufttryck till din bilmodell. Ofta hittar du även en lufttryckstabell på ett klistermärke någonstans i närheten av bilens förardörr eller på insidan av tanklocket. Fel lufttryck i däcken kan påverka bilens köregenskaper och bränsleförbrukning samt däckens livslängd. Om däcken sliter ojämnt kan det vara ett tecken på fel lufttryck.

Hur ofta ska jag kontrollera lufttrycket i däcken? Kontrollera lufttrycket minst en gång per månad. Gärna varje gång du tankar. Rätt lufttryck ökar livslängden på dina däck samt ger lägre bränsleförbrukning.

Fälgar

Hur vet jag vilka fälg- och däckdimensioner bilen är registrerad för? Dessa uppgifter hittar du i första delen av bilens registreringsbevis.

Hur får jag mina aluminiumfälgar rena? Aluminiumfälgar är känsliga för starka rengöringsmedel. Till och med vissa typer av rengöringsmedel som är anpassade för fälgar kan skada ytan på dina aluminiumfälgar. När du rengör dina fälgar bör du använda ljummet vatten och ett milt bilschampo. Tvätta dina fälgar ofta för att enkelt få bort bromsdamm och annan smuts.

Vinterdäck och dubbar

Dubbdäck och miljöpåverkan
Kör lugnt och försök undvika hastiga accelerationer. Se även till att ha rätt lufttryck i däcken. Tänk också på att dubbdäcken bara utgör en del av hela bilens totala miljöpåverkan, därför kan det vara ett bra alternativ att försöka samåka eller åka kommunalt, om det är möjligt.

Vad menas med allrounddäck?
Allrounddäck eller året-runt-däck benämns normalt däck som ska fungera året runt. I praktiken finns inga bra funktionella allrounddäck för vårt nordiska klimat. De däck som har tillräckliga egenskaper för att bli godkända som vinterdäck (se “Vad är ett vinterdäck?”), har otillräckliga egenskaper på sommarväglag beroende på temperaturen.

Varför fungerar sommardäck med bra mönster sämre på vintern?
Vinterdäck har ett annat typ av mönster. Detta gör att du får bättre grepp med vinterdäck när vinterväglag råder. Dessutom har sommar- och vinterdäck helt olika gummiblandningar. Gummit som finns i sommardäck blir hårt när det är kallt ute, vilket ger avsevärt sämre vägegenskaper.

Kan jag montera nya dubbar i dubbdäck när dubbarna har lossnat?
Nej, dubbar som har lossnat kan inte ersättas med nya eftersom dubbarna inte blir kvar i hålen för dubbarna.

Vilka regler gäller för dubbdäck vid körning med släp?
Om bilen använder dubbdäck måste du även ha dubbdäck på släpet. Om du däremot har dubbfria däck på bilen kan du använda både dubbade och dubbfria däck på släpet.
Du får inte blanda dubbade och dubbfria däck på personbil eller lätt lastbil/buss.

Får jag köra med dubbfria vinterdäck året runt?
Ja, men dubbfria vinterdäck har betydligt sämre vägegenskaper än sommardäck i varmt klimat. Gummit i däcken blir mjukt av värmen. Detta innebär att däcken kan bli sliriga, att de slits fortare och att bromssträckan blir märkbart längre.

Vad menas med vinterväglag?
Vinterväglag är när det finns snö, snömodd, is eller frost på någon del av vägbanan.

Hur placerar jag vinterdäcken på bilen?
Du ska vara observant på två saker när du ska montera dina vinterdäck:
De bästa däcken bör monteras bak för att minska risken för sladd. Alltså de däck som har det största dubbutsticket, största mönsterdjupet eller bedöms ha bäst väggrepp ska monteras bak på bilen. Denna regel gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.
Var noga med rotationsriktningen. Om däcken är märkta med en pil som anger däckets rotationsriktning. Montera hjulet så att rotationsriktningen stämmer överens med hjulets rotationsriktning när du kör.

Måste även tunga fordon använda vinterdäck?
Tunga fordon (totalvikt på mer än 3,5 ton) omfattas inte av kravet på vinterdäck. Vägverket rekommenderar dock att dessa fordon använder vinterdäck vid vinterväglag.

Vilka krav på mönsterdjup gäller för vinter- respektive sommardäck?
Lagen säger att när vinterväglag råder ska mönsterdjupet på dina vinterdäck vara minst 3 millimeter på personbilar, lätta lastbilar och bussar som har en totalvikt på högst 3,5 ton.
När mönsterdjupet på ett däck är under 5 millimeter försämras väggreppet märkbart. Därför rekommenderar vi alltid ett mönsterdjup på minst 5 millimeter.
För sommardäck rekommenderar vi minst 3 millimeter för bästa väggrepp vid vått underlag. Den lagliga gränsen går vid 1,6 millimeter.

Mellan vilka datum måste jag använda vinterdäck?
Du måste använda vinterdäck från den 1 december till 31 mars när vinterväglag råder.

Vad är ett vinterdäck?
Som vinterdäck räknas både dubbade och dubbfria däck. Ett vinterdäck ska vara:
särskilt framtaget för vinterkörning
märkt med M+S, M-S, M&S, MS, M.S. eller Mud and Snow
Notera att det finns däck med märkningen M+S som inte är särskilt framtagna för vinterkörning. Det kan exempelvis vara vissa typer av terrängdäck.
Däckbranschens Informationsråd har information om vilka däck är godkända som vinterdäck. Självklart kan du kontakta oss så hjälper vi dig med råd.

Order och bokade tider

Kan jag själv ändra min bokning?
När du har skickat iväg tidbokningen är det inte möjligt att ändra den själv, men du är välkommen att kontakta oss via telefon eller e-post så får du hjälp.

Vad händer om produkterna är försenade?
Om en leveransförsening skulle uppstå kontaktar vi dig via e-post eller telefon. Du ges möjlighet att boka om din tid. Vi kommer alltid att göra vårt allra bästa för att fullfölja din beställning. Det kan finnas situationer då vi inte klarar det, t ex vid force majeure eller om en av våra leverantörer inte kan fullfölja sitt åtagande till oss. Du har alltid rätt att häva beställningen vid leveransförseningar.

Vad händer om jag glömmer bort min bokade tid?
Vi tar oss rätten att debitera en avgift på 200 kronor om du uteblir från en inbokad tid utan att avboka denna eller vid avbokning som görs senare än 24 timmar före inbokat besök.
Det gör vi för att täcka arbetskostnader som vi får med att t.ex ta fram din förvaring och förbereda den inför ditt besök på verkstaden.