Om vinterdäck

Dubbdäck eller dubbfritt – vilket vinterdäck ska man välja?

Valet av typ av vinterdäck är inte självklart. Det finns olika typer av vinterdäck; dubbade eller dubbfria däck. Dubbdäck sliter upp partiklar från vägbanan som är skadliga vid inandning och de låter mer på barmark än dubbfria däck. Samtidigt är dubbdäck överlägsna på blankis jämfört med dubbfria däck. Hur, när och var du använder din bil spelar också ofta roll för vilken typ av vinterdäck som är rätt för dig. Ett vinterdäck som fungerar optimalt i alla väglag finns inte. Valet är inte lätt, men vi hjälper dig gärna med vägledning. Det viktigaste är att du kör med förnuftet och anpassar körningen utifrån väglaget.

Är du oftast på snövägar eller barmark?

Kör du mest på barmark och blöt asfalt är vissa dubbfria däck mycket bra. Är du mer ute på isiga och rejäla vintervägar är dubbdäck oftast det bästa valet. Skillnaden i väggrepp mellan dubbdäck och dubbfria däck har minskat med utvecklingen av däckmodellerna, och idag finns bra dubbfria alternativ för is och snö. Inget vinterdäck är perfekt på alla underlag. Hör av dig till oss så hjälper vi dig att välja rätt.

Debatten om dubbdäck

Just nu pågår en debatt om dubbdäck, som till stor del är grundad på lokala miljöproblem. Vid vissa tungt belastade storstadsgator finns en mängd partiklar som förorenar luften. Tillsammans med andra faktorer bidrar dubbdäcken till de partiklarna. Det gör även de dubbfria, men i mindre utsträckning.

Frågan är mer komplex än att välja mellan dubbdäck och dubbfria alternativ. Vill du veta mer finns det bra information på Däckbranschens informationsråd.

Bästa valet för både miljö och plånbok

Hos Däckfynd hittar du alltid de bästa vinterdäcken, oavsett om du kör i slask, snö eller på barmark. Vi hjälper dig att ta ett klokt beslut, både för bilen, plånboken och miljön.

Välkommen

Vinterdäck SKA användas
1 december – 31 mars
om det råder vinterväglag.
Mönsterdjupet ska vara minst 3 millimeter, Däcktillverkarna rekommenderar dock ett mönsterdjup på 5 millimeter.
Dubbdäck FÅR användas
1 oktober – 15 april* 
* eller annan tid om det råder vinterväglag eller förväntas bli. 

Allrounddäck eller året-runt-däck benämns däck som man ska kunna köra på året runt. På Däckfynd rekommenderar vi inte att du monterar sådana däck på din bil, om du kör i vårt nordiska klimat.